Publikacja

Eksport metadanych

rdf   ris   bibtex

Ulubione pozycje

Tagowanie
tylko prywatne
Zaloguj lub zarejestruj się, aby użyć dodatkowych opcji!

Zapisz ten adres...

  • Dodaj do "Zakładek"

Opis publikacji

Kucharz dobrze usposobiony. T. 1-2

Struktura publikacji:
  • Kulinaria - wybrane publikacje
    • Rządna gospodyni we względzie kuchni i śpiżarni : dzieło dla początkuiących gospodyń i dwornic miasteczkowych i wieyskich. T. 2, Zawieraiący naukę o pieczeniu chleba [...]
    • Wiejska gospodynia czyli skazowka doreczna : dla osób trudniących się wewnętrznem urządzeniem domu : o przyrządzaniu stołu, ze smacznych i oszczędnych potraw...
    • Kucharka litewska : zawierająca przepisy gruntowne i jasne, własnem doświadczeniem sprawdzone, sporządzania smacznych, wykwintnych, tanich i prostych rozmaitych rodzajów potraw tak mięsnych jako i postnych, oraz ciast, legumin, lodów, kremów, galaret, konfitur i innych dess
    • Nauka utrzymywania porządnie domu i zaopatrzenia go we wszystkie przyprawy, zapasy kuchenne, apteczkowe i gospodarskie, tudzież hodowania i utrzymywania bydła, ptastwa i innych żywiołów, według sposobów wypróbowanych i najdoświadczeńszych, a razem najtańszych i
    • Doskonała kuchnia
    • 365 obiadów
    • Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast
    • Skrzętna godpodyni czyli Tom drugi kucharki oszczędnej zawierający niemało przepisów nigdy jeszcze drukiem nieogłaszanych
    • Poradnik dla gospodyń czyli Nauka o ptastwie domowém i oswojoném
    • Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska zawierająca 1032 przepisy gospodarskie, z uwzględnieniem kuchni jarskiej
    • Kuchnia polska : niezbędny podręcznik dla kucharzy, gospodyń wiejskich i miejskich oraz poradnik w wielu gałęziach gospodarstwa domowego [...].
    • Kuchnia koszerna : podręcznik dla każdego żydowskiego domu, zawierający najrozmaitsze sposoby i przepisy gotowania i pieczenia razem z szczegółowym jadłospisem i wskazówkami do urządzenia i prowadzenia religijnego żydowskiego gospodarstwa
    • Cukiernictwo i sztuka pieczenia czyli jak można bez uczenia się cukiernictwa, wszystkie tu dokładnie podane i opisane rzeczy robić : jako to: przyrządzenie makaronów, ciast cukrowych, cukru w laskach, karmelków eseng pastów, rozmaitej dage i tragantowych rzeczy, i t. d. [...]
    • Najlepsze i na długoletniem doświadczeniu oparte przepisy robienia najdoskonalszych konfitur, konserw, kompotów i lodów
    • Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie bab, babek, placków, mazurków, piernikówi tortów oraz strucli, kilaczów, chleb, bułek, rogali i różnych przysmaków do kawy, herbaty i czekolady
    • Nowy kucharz doskonały : czyli zasady i technika racjonalnej współczesnej kuchni i 608 przepisów oraz dietetyczne i kulinarne wskazówki dla gospodarstw o ograniczonych środkach dla osób, pragnących zeszczupleć dla cierpiących
    • Śpiżarnia i zapasy zimowe : z licznemi rysunkami
    • Konserwowanie jaj
    • Wielkopolski kucharz : 600 praktycznych przepisów kucharskich z własnego doświadczenia jako to : przepisy smacznych a tanich potraw, smażenia konfitur, przysmaków i ciast, przyrządzania lodów, kremów, galaret, deserów, konserwów i wędlin oraz sekreta gospodarskie etc.
    • Jak przerabiać owoce bez cukru
    • Sześćdziesiąt potraw z kapusty
    • Miodosytnictwo czyli Sztuka przerabiania miodu i owoców na napoje
    • Gastronomische Bilder : Speisen und Geitränke, der Speisen und Getränke, der Tischsitten und Tafelfreuden verschiedener Völker und Zeiten
    • Homöopathisches Kochbuch